Noorwegenvakantie 2017

29. mei, 2017

Een vakantie boek je niet zo maar. Je denkt er over na, je maakt plannen, ja je wordt zelfs lid van de Engelse Caravanclub om die leuke kleine campings te kunnen vinden in Devon en Cornwall .... maar dingen kunnen raar lopen .... om redenen die er verder niet zo toe doen kunnen plannen ineens veranderen, zo maar van het ene op het andere moment. En dan richten we onze blik ineens in een heel andere richting ... Noorwegen. Na twee eerdere bezoeken, al jaren geleden, stond Noorwegen nog altijd hoog op het lijstje van vakantiewensen. Voor mij de derde maal, voor Elma de eerste. En die ledenaanbieding in de ANWB kampioen kwam dan ook precies op het juiste tijdstip, als of het zo moest wezen. Een beslissing was toen snel gemaakt en een boeking even snel geregeld. 

"Wegdromen tussen de fjorden" is wat de ANWB ons voorschoteld. Een 11-daagse reis langs hotels door het zuiden van dit prachtige Scandinavische land. Voor de sleurhut is Noorwegen, met zijn vele kronkelige bergwegen, haardspeldbochten en tunnels minder geschikt. Ons huisje op wielen blijft dus een zomertje in de stalling. En ook wel zo makkelijk als elke avond ons bedje, opgemaakt en wel, voor ons klaar staat en ook het geroemde Noorse ontbijtbuffet, waar we erg naar uitkijken.

Het wegdromen gebeurt momenteel nog thuis. Met de kaart op tafel of google maps paraat ( ik heb al menig kilometer virtueel afgelegd ) en het internet afzoekend naar interessante en mooie zaken langs onze route. Die fjorden zullen nog even moeten wachten, niet alléén omdat we pas over een aantal weken vertrekken, maar ook omdat het eerste deel van onze route gewoon nog over Duitse Autobahnen gaat, richting noorden dat wel. De ANWB laat onze reis beginnen in Hirtshals met een overnachting aldaar, alvorens we de ferry op zullen rijden die ons naar het land van de trollen zal brengen. Maar om dat eind van iets meer dan 1000 km in één keer te rijden leek ons geen goed idee. Met een extra overnachting in het mooie Flensburg moet het goedkomen. En als we dan eenmaal de ferry van Fjord Line afgereden zijn in het Zuid Noorse Langesund begint onze tocht langs meren, bergen en fjorden. Eerst gaat het dan noordwaarts naar Vrädal in Telemarken, we zullen een flink deel van het zgn. Telemark kanaal volgen. Eigenlijk niet echt een kanaal, maar een aanéénschakeling van meren, verbonden door korte vaarwegen en vele sluizen. Van Vrädal gaat het westwaarts, naar de stad Stavanger. En dan liggen de fjorden voor ons. Een lange rit terug landinwaarts zal ons langs diverse fjorden brengen ( waarvan we sommigen per pont zullen oversteken ) waarna we uitkomen in Eidfjord aan de gelijknamige fjord ( een uitloper van de Hardangerfjord ). Op onze weg naar Noresund en vervolgens Oslo pikken we dan een stukje Hardangervidda mee, het grootste aanééngesloten Nationaal Park van Noorwegen. Onze rondrit eindigt dan in Oslo ( het Vigeland beeldenpark is een must ) vanwaar de ferry ons terugbrengt naar het Deense Jutland. We sluiten onze vakantie af met een bezoek aan de oude hanzestad Lübeck in Noord Duitsland. Dat is in een (hele kleine ) notendop de vakantie zoals we die voor ons zien. De voorpret gaat nog even door. Welke tassen gaan er mee, welke kleding is verstandig? Lijstje maken .... fototoestel ( !! ), snoertjes, laptop enz. En toch weer even op die kaart kijken, de route kan ik haast dromen en allerlei namen spoken door mijn hoofd. Ulefosssluser, Bandak, Gamle Stavanger, Grimsdaltunet, Lysefjord en Naeroyfjord ( UNESCO ! ) en Voringfossen. We gaan het allemaal zien en beleven en wie geinterresseerd is mag met ons meegenieten middels dit blog wat ik tijdns de vakantie zal trachten bij te houden.  Dus ik zeg "Før senere i Norge".

Norge, her kommer vi